Een regelmatig onderhoud van de kachel is niet enkel uit veiligheidsoverwegingen noodzaak, maar garandeert ook het rendement van de kachel. Hoe je jouw kachel precies onderhoudt, zie je in de volgende 5 stappen.
Begin steeds met het reinigen van de schoorsteen. Wettelijk gezien dient de schoorsteen jaarlijks door een gespecialiseerde schoorsteenveger te worden geveegd. Gebruik je de kachel regelmatig? Dan is een tussentijdse reiniging met een chemische schoorsteenveger een must.
Hiervoor kan je de Eres schoorsteenvegerblok gebruiken: een gepatenteerd systeem met verzekeringscertificaat dat bovendien zeer gemakkelijk in gebruik is! Als uitganspunt voor de frequentie geldt:
Bij dagelijks gebruik: 1 blok om de 60 dagen
Bij periodiek gebruik: 1 blok om de 90 dagen
Het is aangewezen om dit enkele dagen vóór het algemene onderhoud te doen (vanaf stap 3), dit aangezien er tot enkele dagen na het gebruik van de schoorsteenvegerblok nog roetdeeltjes naar beneden kunnen vallen.
Vooraleer je de kachel begint te reinigen check je of alle dichtingen nog intact zijn. Hiervoor zet je bij een brandende kachel de luchttoevoer op de minimumstand. Brandt de kachel onverminderd door? Dan is er een grote kans dat de dichtingen vervangen dienen te worden. Bel hiervoor je vakman.
Verwijder niet alle as, maar laat een laagje van 2 cm liggen. Dit komt van pas wanneer je de kachel de volgende keer aansteekt. De as doet dan dienst als isolatie waardoor de houtskool warmer blijft en de kachel gemakkelijker kan worden aangestoken.
Let op: zuig nooit warme as op met een stofzuiger! Kleine deeltjes kunnen tot 24u blijven smeulen met alle gevolgen van dien. Voor alle zekerheid kan je de verwijderde as in een metalen emmer bewaren tot deze volledig is afgekoeld (+-24u).
Zorg dat de kachel volledig is afgekoeld. Borstel daarna de verbrandingskamer goed uit tot alle loshangende deeltjes zijn verwijderd. Daarna kan je met een licht vochtige spons zoals de Eres synthetische spons het overgebleven vuil wegnemen. Controleer tegelijkertijd ook de aansluiting op de schoorsteen en smeer de scharnieren van het deurtje met fijne olie zoals de Sapoli witte olie.
Gebruik hiervoor een speciale reiniger voor kachelruiten, bvb. Eres Flame-Net. Neem eerst en vooral het meeste vuil weg met de vochtige spons. Spuit daarna in geval van Eres Flame-Net, vanop ca. 30 cm gelijkmatig over het glas en laat 5-10 min. inwerken (langer indien hardnekkig vuil). Reinig grondig met de vochtige spons en spoel daarna af met water. Droog tenslotte op met een doek.
Vergeet zeker de buitenkant van de kachel niet. Indien de kachel slijtagesporen vertoont kan deze worden behandeld met kachelzwart zoals de Eres Black-Polish. Dit vernieuwt de natuurlijke zwarte kleur, geeft extra glans en gaat bovendien beschermen tegen verdere slijtage. Het kachelzwart kan gemakkelijk worden aangebracht met een doek of penseel. Laat nadien enkele minuten drogen en blink op met een borstel of zacht doek zoals de Eres Multi-Gebruik doekjes.
Tel.: +32(0)9 385 59 11
Fax: +32(0)9 385 68 98
E-mail: info@eres-sapoli.be